Gepubliceerd door op 24 juni 2019 in Nieuws

In april 2019 is eten en drinken buitenshuis gestegen in vergelijking met 2018. In de horeca zat groei (+2%), catering bleef wat achter (+0,6%), onderweg kende een kleine daling (-0,7%) in eten en drinken.  De totale foodservicebestedingen komen daarmee op+1,3% in periode 2019 p4 (25 maart t/m 21 april 2019) vergeleken met 2018 p4. Vorig jaar werd in deze periode een forse groei gemeten van 5% ten opzichte van 2017 p4. Een sterke groei daarbovenop was daarom nu niet verwacht.

Dit is gemeten op toeleveringen (inkoopwaarde). Onder meer de BTW-verhoging geeft een stijging van de verkoopprijzen, waardoor de kassa-omzet van horeca en catering meer zal zijn gestegen.

2019 p4: Horeca bescheiden +2% na de voorjaar boost vorig jaar (6,4%)

De horeca kende vorig jaar in deze periode een forse stijging. Nu is een bescheiden +2% gemeten. De weergoden waren ons goedgezind met veel zon en weinig neerslag, maar het was wel een graad kouder dan in 2018. Het consumentenvertrouwen staat echter aanmerkelijk lager dan begin 2018, en de lagere koopbereidheid treft vooral luxe uitgaven zoals aan entertainment en gemak. De sectoren die vorig jaar geweldig scoorden met een groei boven 5,5% (Logies, Restaurants, Dranken) laten nu een gematigde ontwikkeling zien. En de sector die toen achterbleef (Fastservice) geeft nu een grote groei (>6%).

2019 p4: Catering groeit minder

Bedrijfsrestaurants blijven in groei achter bij de horeca. Het aantal werkenden in het Nederlandse bedrijfsleven stijgt, maar lunchen in het eigen bedrijf is al enige tijd niet meer vanzelfsprekend. Thuis en onderweg werken gaat gepaard met consumpties buiten het bedrijf. In stedelijke gebieden lokken de detailhandel en de lokale horeca de lunchende werknemers naar buiten met hun gevarieerde aanbod. De cateraars geven tegengas met gezondere producten. Het eten en drinken in zorginstellingen geeft in periode 4 een groei maar loopt over de eerdere vier manden nog achter bij 2018.

YearToDate 2019p4: +0,7%

Over de eerste vier maanden tezamen bekeken ligt de waardestijging in toeleveringen in foodservice op +0,7% ten opzichte van 2018.
Vorig jaar stond de monitor op YeartoDate 2018p4 positiever, namelijk op +3%.

BTW effect in consumentprijzen

De consumentprijzen zijn gestegen door onder meer de verhoging van 6 naar 9% BTW. Alle uitgaven zijn duurder geworden. Het CBS meet een inflatie van 2,5% in de eerste maanden van 2019. En binnen dit consumentenprijsindexcijfer blijkt dat verkoopprijzen in eten en drinken buitenshuis zelfs met 4,5% zijn gestegen.

Rate this post